עיצוב ללא שם (28)
תמונה של  מירן שלג

מירן שלג

עו"ד | נוטריון | גישור | בוררות

בהעדר יכולת כלכלית של ההורה לשלם מזונות קטין האם ניתן לתבוע מזונות מהסבא ומהסבתא ?

במהלך חיי המקצועיים, נשאלתי לא מעט פעמים ע"י נשים ו/או גברים, מה קורה אם להורה האחר אשר חייב במזונות אין יכולת כלכלית לשלם את המזונות? האם ניתן לחייב במקומו את הסבא והסבתא בתשלום המזונות בהנחה ולהם יש יכולת כלכלית לעשות כן?

התשובה לכך מופיעה בחוק לתיקון דיני משפחה מזונות (התשי"ט 1959) שמסביר בדיוק את הסוגייה מבחינת הדין:

חובת סבים לשאת במזונות נכדיהם מוסדרת בסעיפים 4 ו-5 לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות תשי"ט-1959 (להלן "חוק המזונות.

סעיף 4 לחוק המזונות קובע את הזכאים למזונות- ובענייננו, חובת סבים במזונות נכדיהם מוסדרת בסע' 4(3) לחוק המזונות- בעוד סעיף 5 קובע את התנאים לתחולת החיוב במזונות

להלן סע' 5 לחוק המזונות:

"אין אדם חייב לספק מזונות לבן משפחה לפי סעיף 4, אלא במידה שנתקיימו שלוש אלה"

(1) יש בידו לעשות כן לאחר סיפוק הצרכים של עצמו, של בן זוגו, ושל הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן זוגו;

(2) אותו בן משפחה, על אף מאמציו, אינו יכול לספק צרכיו מעבודה, מנכסיו או ממקור אחר

 (3)אותו בן משפחה אינו יכול לקבל מזונות לפי סעיף 2 או לפי סעיף 3 או מעיזבון, ואינו יכול לקבלם מבן המשפחה הקודם לאותו אדם לפי הסדר שנקבע בסעיף"

ומן הכלל אל הפשט: עפ"י לשון סעיף 5 לחוק המזונות, חיוב הסבים במזונות נכדיהם מותנה בקיומם של שלושה תנאים מצטברים. האחד- כאשר הוכח כושר כלכלי של הסבים אשר מותנה הראשון, באפשרותם לדאוג לכלכלתם ולכלכלת ילדיהם הקטינים; השני- כי הקטין אינו יכול לספק צרכיו מעבודה/נכסים/ מקור אחר; והשלישי- שהקטין אינו יכול לקבל מזונותיו מכוח חיובים המוטלים בדין על אחר, או מבן משפחה שקודם לסבים.

בית המשפט העליון הדגיש  במס' פסקי דין כי חיוב הסבים אינו חיוב אוטומטי וכי הוא אינו נובע מעצם יחסי הורה וילד, אלא מקיומן של הנסיבות המיוחדות, המפורטות בסעיף 5 ו-4, ולגבי אלו צריך להביא ראיות ובית המשפט צריך לקבוע בעניין זה ממצאים, המבססים את החיוב"  ראה ע"א 161/82 רחמים רומנו נ' אסתר רומנו), ראה ע"א מיום 5.2.84.

 

כמו כן נוכח הוראות סע' 5 לחוק המזונות, נקבע בפסיקה כי כל עוד לא הוכח העדר יכולתו או סירובו של האב לשלם את מזונות הקטינים, הרי שטרם הבשילו התנאים להקמת עילת תביעה לחיוב הסבים במזונות הנכדים הקטינים, וכי אין על הסבים לזון את נכדיהם אלא אם הוריהם אינם עושים כן ואינם מסוגלים לעשות כן.

*(ראו עמ"ש (מרכז) 20319-03-17  י.ב נ' מ.ב, ראה  פלוני נ' פלונית, מיום 12.10.94 ."א 49/72 אברהם גלפרין נ' שמואל לבבי, מיום )20.6.72.

בעמ"ש (מרכז) 20319-03-17 (שהוזכר לעיל), נקבע המתווה לבדיקת סבים בחיוב מזונות נכדיהם הקטינים, כדלקמן:

תחילה, יש לבחון את צרכיו של הקטין לפי הנסיבות האובייקטיביות;

בשלב השני יש לבחון האם מי מהוריו של הקטין יכול לספק צרכים אלו;

בשלב השלישי, וככל שהורי הקטין אינם יכולים לספק את צרכי הקטין, יש לבדוק אם קיימת דרך אחרת לסיפוק צרכי הקטין (מנכסים השייכים לו למשל).

ובשלב הרביעי- ככל שלא ניתן לדאוג לצרכי הקטין ע"י הוריו או נכסיו שלו, יש לבחון האם הסבים יכולים לדאוג לצרכיו של הקטין וזאת לאחר דאגתם לצרכים שלהם.

לאור כל האמור לעיל, כל מקרה בבית המשפט נבחן לגופו והתשובה אינה גורפת וחד משמעית, אלא על בית המשפט קודם כל להשתכנע, כי אין ביכולתם של מי מהורים לשאת במלוא תשלום המזונות באופן שיספק את צרכי הקטינים במלואם, ורק לאחר מכן  החיוב על הסבא או הסבתא ייבחן בהתאם לתנאים בחוק

שתף את המאמר