צוואות וירושות

צוואות וירושות הן נושא משפטי מורכב, סבוך ואישי. אם ברצונכם לכתוב צוואה או לברר את זכויותיכם מכוח חוק הירושה, רצוי מאוד להיעזר בעורך דין העוסק בתחום זה. למשרד עו"ד מירן שלג ניסיון רב שנים בעריכת צוואות, ייצוג לקוחות בתחום הירושה בבית המשפט לענייני משפחה, וידע מקצועי רב הנדרש בתחום הצוואות והירושות. כמו כן עו"ד מירן שלג הינה נוטריון, ומוסמכת לערוך צוואה  ולאשר אותה כאילו היא נערכה בפני שופט או בית דין. 

מה הדין המסדיר את הצוואות והירושות בישראל?

החוק המסדיר דיני ירושה וצוואה בישראל הוא "חוק הירושה", תשכ"ה-1965". חוק זה מסדיר את הדין החל על ירושות ועל צוואות. יש להדגיש כבר עתה כי צוואה היא עניין משפטי אחד וירושה היא עניין משפטי אחר. לכל אחד מהם  יש הסדרים שונים בחוק הירושה.

מה החשיבות של עריכת צוואה?

כולנו מקווים שנחיה עד 120 שנה. עם זאת, עוד בחיינו עדיף לנו כבני אדם לתכנן בצורה נכונה מה ייעשה ברכושנו לאחר מותנו. 

אדם אשר הולך לעולמו, מותיר אחריו עזבון, קרי נכסים, רכוש וזכויות. ולכן בהיות האדם בחיים יש לו את הזכות לקבוע, מה ייעשה בעיזבונו לאחר מותו, מי יהיו  היורשים שלו ע"פ שיקול דעתו הבלעדי ומה יהיה אופן החלוקה של העיזבון, וזאת באמצעות עריכת צוואה.

בעריכת צוואה, המצווה רשאי לצוות את רכושו לכל אדם שיבחר, מתוך רצון חופשי וללא כפיה, ובלבד שהצוואה עומדת בדרישות הפורמליות שבחוק. אם אדם ערך מספר צוואות בחייו, הצוואה האחרונה שערך היא זו אשר תהיה בתוקף ותבטל את קודמותיה. 

כאשר אדם לא עורך צוואה ונפטר מן העולם, העזבון שלו יחולק בהתאם לחוק הירושה במדינת ישראל. חוק הירושה הוא זה אשר קובע מי הם היורשים של המנוח במצבים כאלה ואחרים: מצבים בהם המנוח נפטר כאשר הוא נשוי, מצבים בהם המנוח הותיר אחריו מספר ילדים, מצבים בהם המנוח נפטר בעודו רווק וללא ילדים וכן הלאה.

מי רשאי לערוך צוואה?

חוק הירושה, מציין מפורשות כי כל אדם שאינו קטין ( מתחת לגיל 18 ), אינו פסול דין, והוא מבין את המשמעות של עריכת הצוואה, רשאי לערוך עבורו צוואה.

מה ניתן לכתוב ולכלול בצוואה?

צוואה יכולה לכלול הוראות ביחס לכל סוג רכוש וזכויות שיש לאדם המצווה בחייו. ניתן להתייחס בצוואה לכספים בחשבונות בנק, בקופות גמל ,בקרנות  פנסיה וכדומה, לזכויות ונכסים במקרקעין, רכבים זכויות במיטלטלין, אופציות ומניות בחברה וכדומה. חשוב לציין, כי ישנה דרך לעריכת הצוואה ועליה להיות ערוכה בהתאם לדרישות הכתובות בחוק.

אילו סוגי צוואות יש?

ע"פ חוק הירושה, ישנן ארבע סוגי צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות (בית דין, בית משפט לענייני משפחה או נוטריון) וצוואה בע"פ (שכיב מרע) .

מה הדין כאשר יש פגם בצוואה?

כאשר צוואות לא נערכות על פי הדרישה בחוק, או שצוואה היא עמומה וסותרת את  עצמה, ישנו פתרון בסעיף 25 לחוק הירושה, לפיו בית המשפט רשאי לאשר צוואה גם כאשר יש בה פגם, ובתנאי שהצוואה אכן נכתבה כדין וכי בית המשפט לא מטיל ספק בעובדה שהצוואה נכתבה כדין.

החוק קובע מספר מרכיבי יסוד, שחייבים להתקיים ובלעדיהם, בית המשפט לא יוכל לאשר צוואה בשום אופן. מרכיבי היסוד הינם:

כאשר מדובר בצוואה שנכתבה בכתב יד, הרי שעל כל הצוואה להיכתב בכתב ידו של המצווה. במקרים בהם עדיין יש אי בהירות או קושי בצוואה, בית המשפט עדיין יוכל לאשר אותה, וזאת בהנחה שאין לו ספק באשר לכשרות הצוואה.

כאשר מדובר בצוואה שנערכה בפני עדים, אזי תנאי בלעדי הוא, שאכן היו שני עדים. כאשר מדובר בצוואה שנערכה בפני רשות, אזי על הצוואה להיות כזו שאכן נאמרה בפני רשות, או הוגשה בכתב לרשות ע"י המצווה עצמו.

כאשר מדובר בצוואה שניתנה בעל פה, התנאי הבלעדי המתבקש על פי חוק הירושה, הוא שאכן כל התנאים שהוזכרו מתקיימים (שני עדים, זיכרון דברים ומסירתו לרשם הירושה, וכן בכפוף לכך שטרם חלף חודש מאז שהמנוח נפטר.

במקרים בהם מרכיבי היסוד לא נמצאים בית המשפט לא יוכל למלא את הפגם ויפסול את הצוואה.

איך מתנגדים לצוואה?

כאשר אדם שכתב צוואה כדין נפטר, יש להגיש את הצוואה יחד עם צו קיום צוואה לידי הרשם לענייני ירושה. כאשר רשם הירושה מקבל לידו את הצוואה, עליו לאפשר תקופת ביניים, שבמסגרתה דבר הצוואה יפורסם בכלי תקשורת יומי (דהיינו: עיתון בעל תפוצה רחבה). בתקופת הביניים הזו, יש להמתין ולבדוק שלא הוגשה התנגדות לקיומה של הצוואה.

במידה והוגשה התנגדות, רשם הירושה יעביר את הדיון בהתנגדות לידי בית המשפט לענייני משפחה. ההתנגדות תובא לדיון בפני בית המשפט לענייני משפחה. במידה וידחה את ההתנגדות, הדיון יוחזר לידי רשם הירושה ויינתן צו קיום צוואה. בין אם ההתנגדות נדחתה ובין אם לא הוגשה התנגדות כלל, רשם הירושה יוציא לבסוף צו הנקרא "צו קיום צוואה", ורק כאשר יתקבל צו קיום צוואה, אפשר לבסוף לממש אותה.

חשיבות עריכת צוואה בהליכי גירושין

כאשר בני זוג פותחים בהליכי גירושין וטרם ניתן הגט, חשיבות עריכת הצוואה הינה קריטית ביותר, שכן כל עוד בני הזוג נשואים ולא ניתן גט, אם מי מהם ילך לעולמו בתקופה זו של הליכי הגירושין, בן/בת הזוג יהיו זכאים למחצית מהירושה ע"פ חוק הירושה.

יודגש כי מצב זה נכון גם למקרים בהם בני הזוג היו פרודים במשך תקופה ארוכה, ואף כאשר לצד שנפטר הייתה כבר זוגיות חדשה. לפיכך, אם  בני זוג אשר החליטו להיפרד והם אינם מעוניינים עוד כי בן/בת הזוג יהיו היורשים של רכושם, יש לערוך צוואה, במסגרתה יקבע כל אחד מבני הזוג יורשים אחרים לרכושו, למשל הילדים ו/או בן/בת הזוג החדשים.

כל עוד אין צוואה שמסדירה זאת, כל טענה אחרת  לא תועיל, שכן בהעדר צוואה, יחול חוק הירושה, וכל עוד הצדדים נשואים – על אף שמצויים בהליך גירושין – בן/בת הזוג הנשוי הוא היורש.

במידה והוגשה התנגדות, רשם הירושה יעביר את הדיון בהתנגדות לידי בית המשפט לענייני משפחה. ההתנגדות תובא לדיון בפני בית המשפט לענייני משפחה. במידה וידחה את ההתנגדות, הדיון יוחזר לידי רשם הירושה ויינתן צו קיום צוואה. בין אם ההתנגדות נדחתה ובין אם לא הוגשה התנגדות כלל, רשם הירושה יוציא לבסוף צו הנקרא "צו קיום צוואה", ורק כאשר יתקבל צו קיום צוואה, אפשר לבסוף לממש אותה.

הישגים משפטיים

פסקי דין
0 +
לקוחות מרוצים
0 +
עסקאות מכר
0 +
לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג

קונדימנטום קורוס בליקרה, נונסטי קלובר בריקנה סטום, לפריקך תצטריק לרטי.