עזיבת הבית לפני תחילת הליך הגירושין
תמונה של  מירן שלג

מירן שלג

עו"ד | נוטריון | גישור | בוררות

עזיבת הבית לפני תחילת הליך הגירושין

עזיבת הבית על-ידי אחד מבני הזוג, נתפשת לא אחת כמהלך נכון וטבעי להחלטה להיפרד ולפרק את התא המשפחתי. אני יודעת עד כמה עצם ההחלטה על הליך הגירושין היא אמוציונלית, כל שכן כאשר ייתכן והאווירה שבבית איננה נעימה ונוחה; ועם זאת, אבקש מכם לקחת אוויר ולהמתין.

דעו כי עזיבתו של אחד מבני הזוג את הבית, גם אם הדבר נעשה במטרה להשכין שלום, יכולה להיות בעוכריו של הצד העוזב. זאת בהינתן ולא החל כל הליך במסגרתו של גישור או תחת הערכאות המשפטיות.

אומר כבר במעמד פסקה זו: להחלטתכם לעזוב את הבית בשלב כה מוקדם, יכולה להיות השפעה בהרבה היבטים ובפרט על זמני השהות עם הילדים, פסיקת מזונות וזכויות משפטיות נוספות, כגון חיוב או הפסד כתובה.

קחו אוויר נשמו עמוק , ופעלו נכון.

אפתח בסייג – מה בדבר סביבה אלימה?

כל מקרה הוא לגופו, ואין דומה תא משפחתי אחד לאחר. כך גם נכון הדבר באשר להמלצתי שלא לעזוב את הבית, אלא לאחר שהנושאים שאציין בהמשך יתבהרו ויקבלו התייחסות משפטית.

במידה ומדובר בסביבה אלימה (וכוונתי היא לא רק לאלימות פיזית, כי אם מילולית וכן כלכלית) הרי שעזיבת הבית על-ידי בן/בת הזוג שחווים התעללות מכל מן וסוג שהיא תתקבל בהבנה מלאה על-ידי הערכאות המשפטיות( כמובן שיש להוכיח זאת ).

גם לסייג זה אוסיף סייג: ומה באשר לתא משפחתי עם ילדים? במקרה שכזה, עזיבת הבית על-ידי בן/בת הזוג שחווים התעללות ושיותירו את ילדיהם מאחור, עלולה להציב אותם באור שלילי. גם לקיחת הילדים ללא הסכמת הצד השני, יכולה להציב קשיים.

במקרים של אלימות במשפחה, בית המשפט עשוי להוציא צו הגנה או צו הטרדה מאיימת המחייב את אחד מבני הזוג לעזוב את הבית, גם אם מדובר בנכס הרשום על שמו. צווים אלו ניתנים כאשר יש חשש לפגיעה פיזית או נפשית או הטרדה מאיימת בבני המשפחה, והם מגנים על הנפגעים על ידי הרחקת הצד הפוגע.

בנושא זה, פנו באופן בהול לייעוץ משפטי כדי שתוכלו להבין ראשית כל, את צעדי החירום בהם תוכלו לנקוט.

עזיבת הבית כהצהרה

בעל או אישה הבוחרים לעזוב את הבית לאחר ההחלטה שגמלה בליבם להתגרש, עלולים במידה רבה להציג את עצמם באור שלילי אל מול הערכאות המשפטיות; זאת במידה ויידרשו לתביעות שונות הנובעות מן הגירושין.

בעצם העובדה שבחרו לעזוב את הבית, הם למעשה מראים באופן מובהק שהם נכונים לפרק את התא המשפחתי ואינם מותירים לו כל 'חבל הצלה'.

מצב דברים שכזה, יכול להחליש את טענותיהם במסגרתן של תביעות שונות. כך למשל, תביעת שלום בית יכולה לסייע כצעד משפטי טקטי, אך אם קודם לכן עזבתם את ביתכם באופן חפוז, הרי שתביעה שכזאת עלולה להיתפש כלא-רלוונטית.

השפעת עזיבת הבית על האישה

לעזיבת הבית בטרם הגירושין עלולה להיות השפעה מעט שונה בין הבעל לאישה.

בעוד שבעל שעוזב את ביתו עלול להיפגע בפן האסטרטגי המשפטי הכולל, הרי שאישה שעוזבת את ביתה יכולה להיפגע אף באופן נקודתי יותר.

בעזיבת הבית, עלולה האישה להימצא כלא-זכאית לקבלת מזונות אישה ותביעת הכתובה.

סייג שצוין עוד בתחילתו של מאמר זה, ויש להדגישו בשנית: במידה ועזיבת הבית על-ידי האישה נעשתה מכורח מציאות אלימה שהציבה אותה בפני סכנה, הרי שדברים אלו יילקחו בחשבון.

האם עזיבת הבית נתפסת כוויתור על זכויות בנכס נדל"ן?

דאגה מרכזית הטורדת את מנוחתם של רבים הבוחרים או שוקלים לעזוב את ביתם טרם סיום הליך הגירושין, הוא החשש שמא צעד שכזה יתפרש כוויתור על הזכויות בנכס, קרי הדירה המשותפת.

חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, קובע כי הרכוש שנצבר במהלך הנישואין הוא משותף, ולכן עזיבת הבית אינה מבטלת את הזכויות של בן/בת הזוג בו. גם אם אחד מבני הזוג יוצא מן הדירה המשותפת שרשומה על שמו, הרי שהוא עודנו זכאי לחלקו בנכס.

עם זאת, נשאלת השאלה; מה בדבר בן או בת זוג שעזבו את ביתם, שכרו דירה, רכשו ריהוט, מכשירי חשמל וכיוצ"ב ולמעשה יצרו מציאות חדשה בה הם מתגוררים בדירה אחת בעוד שהצד השני מתגורר בדירה אחרת.

בנסיבות שכאלו, הרי שתיתכן בהחלט השפעה על חלוקת המיטלטלין בין בני הזוג.

ראו גם את מאמרי בנושא איזון משאבים

'הוכחת' יכולת כלכלית איתנה והשפעתה על תשלום מזונות הילדים

ניקח כדוגמה בעל שעזב את הבית ימים ספורים לאחר שהוחלט להתגרש, ולעת עתה בחר ללון במלון כחלופת מגורים.

במידה ולא יגיעו בני הזוג להסכמות על גובה תשלומי המזונות, והדבר יידון תחת הערכאות המשפטיות, הרי שבית המשפט עלול לבחון את פעולותיו של הבעל ולהסיק על יכולת כלכלית גבוהה. במצב דברים שכזה, עזיבת הבית עלולה להשפיע על גובה מזונות הילדים להם יידרש הבעל.

השפעת עזיבת הבית על זמני השהות

כאשר לבני הזוג ישנם ילדים משותפים, עזיבת הבית עלולה להשפיע על זמני השהות עם הילדים.

במידה ואחד מבני הזוג יוצא מן הבית ואילו השני נותר לגור עם ילדיהם המשותפים, בית המשפט עלול לראות בכך כאינדיקציה למצב הרצוי ולפסוק לטובת ההורה שנשאר בבית.

כיצד לשמור על הזכויות ההוריות?

די בדוגמאות אלו בלבד, כדי להבין שעזיבת הבית משמעה להרע את עמדתנו אל מול הערכאות המשפטיות.

כדי להימנע מהשלכות שליליות אלו, חשוב:

  • לקבוע מראש זמני שהות זמניים לפני עזיבת הבית.
  • לוודא כי בן או בת הזוג העוזבים ממשיכים להיות מעורבים בגידול הילדים בהחלטות מהותיות ובפרט כי האחריות ההורית הינה משותפת לשניי ההורים.
  • לשמור על תיעוד ההתנהלות, כולל קשר עם הילדים, ביקורים, ותשלום דמי מזונות במידת הצורך.

במידה ואין הצדדים מסתדרים זה עם זו, מומלץ להיוועץ עם עו"ד גירושין ומשפחה בטרם העזיבה ולבחון את הצעד האסטרטגי הנכון ביותר.

התייעצו איתי

עזיבת הבית לפני גירושין היא צעד שיש לשקול בקפידה, שכן הוא עשוי להשפיע ניהול התיק בכללותו על זמני השהות וכן על גובה המזונות, הכתובה וכו.

כל החלטה בנושא צריכה להתקבל תוך התייעצות משפטית. בכל שאלה והתייעצות בנושא זה, הינכם מוזמנים להשאיר פניה ואשוב אליכם במהרה.

עו"ד מירן שלג, דיני גירושין ומשפחה

שתף את המאמר