מה עושים כשהגרוש לא משלם מזונות?
תמונה של  מירן שלג

מירן שלג

עו"ד | נוטריון | גישור | בוררות

מה עושים כשהגרוש לא משלם מזונות?

כאשר אב אינו עומד בתשלום מזונות שנקבעו לטובת ילדיו, הדבר עלול להוביל לקשיים כלכליים משמעותיים עבור האם והילדים. עלינו לזכור כי תשלום מזונות הילדים אינו רק חובה מוסרית אלא גם התחייבות משפטית לכל דבר.

להלן אסביר בהרחבה כיצד ניתן לפעול כאשר פסק הדין איננו מכובד, מהו התהליך אל מול ההוצאה לפועל, ומה חשוב להבין לגבי גביית חוב מזונות במדינת ישראל.

פסק דין למזונות – זוהי חובה משפטית!

ברוב תיקי הגירושין, מזונות הילדים נקבעים במסגרת פסק דין שניתן על-ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. פסק הדין הזה מחייב את ההורה, בדרך כלל האב, לשלם סכום חודשי קבוע למימון הצרכים הבסיסיים של ילדיו – החל מהוצאות בסיסיות כמו מזון וביגוד, ועד צרכים חינוכיים ורפואיים.

נבהיר: פסק הדין למזונות נחשב לסופי ותקף – ומרגע שניתן, החייב אינו יכול להימנע מתשלום ללא השלכות. בישראל קיימת מערכת ברורה ויעילה שמטרתה לאכוף פסקי דין מסוג זה, ובמרכזה עומדת לשכת ההוצאה לפועל.

לפני שפונים להוצאה לפועל: מכתב התראה

לפני שאנו ניגשים לפתוח תיק בהוצאה לפועל, הרי שעלינו לבצע פעולה מקדימה חשובה לא פחות והיא לשלוח מכתב התראה רשמי לחייב.

המכתב מפרט את החוב שנצבר, את פסק הדין שעליו מבוססת הדרישה, ואת הכוונה לנקוט צעדים משפטיים לגבייה אם התשלום לא יסודר. מכתב שכזה ניתן ומומלץ לנסח יחד עם עורך דין משפחה וגירושין.

השלב הזה אינו רק פורמלי – הוא מהווה מתן הזדמנות לחייב להסדיר את החוב בדרכי שלום ונועם, ולחסוך הליכים משפטיים.

עם זאת, במידה ומתקיים תרחיש בו אין מענה או שהחוב לא משולם – אין מנוס מהגשת בקשה לפתיחת תיק בהוצאה לפועל.

פתיחת תיק במסלול מזונות – הליך ייחודי עם סמכויות רחבות

כאשר נפתח תיק הוצאה לפועל לגביית מזונות, מדובר במסלול ייחודי ונפרד מתיקי גבייה רגילים. הסיבה לכך טמונה ברגישות הרבה של חוב מזונות – משום שהוא מתמקד באופן ישיר ברווחת הילדים. לכן, למחלקה זו בלשכת ההוצאה לפועל קיימות סמכויות נרחבות במיוחד שמטרתן להפעיל לחץ אפקטיבי על החייב.

עם פתיחת התיק, ניתן לבקש עיקולים, צווים שונים, שלילת רישיון נהיגה או להטיל מגבלות על יציאה מן הארץ. כל זאת – במטרה לוודא שהאב ישלם את מה שהוא חב על פי פסק הדין.

האם ניתן לשנות את פסק הדין לתשלום המזונות?

נתייחס עתה לשאלה שיכולה לעלות מצד החייב – האם הוא יכול לשנות את הסכום, לבקש לבטל את המזונות מסיבות מסוימות או להפחית את גובה התשלום? כך למשל, מה יעשה אב שרוצה לשלם את מזונותיו לילדיו, אך איננו מסוגל לעשות זאת מטעמים כלכליים?

חשוב להבין היטב: ההוצאה לפועל אינה מוסמכת לשנות פסק דין. במידה ועתה התבקשתם על-ידי ההוצאה לפועל לשלם את מזונותיכם, אין דבר שתוכלו לעשות אל מול גוף זה. כל שינוי – אם בכלל – צריך להתבצע אך ורק בערכאה המשפטית שנתנה את הפסק מלכתחילה.

מערכת ההוצאה לפועל בישראל אינה שוקלת טענות לגופו של עניין, ואינה בודקת את מצבו הכלכלי של החייב – תפקידה הוא אחד בלבד: לאכוף את פסק הדין כפי שהוא נכתב.

הרשמת בלשכת ההוצאה לפועל יכולה, לכל היותר, להפנות שאלת הבהרה לבית המשפט במקרה שפסק הדין אינו ברור או סובל מפרשנות כפולה – אך לא לשנות את התוכן המהותי שלו.

במידה והינך אב המבקש לבחון אם התקיים שינוי נסיבות מהותי להפחתת המזונות, הינך מוזמן לעיין במאמר המידע הבא.

אפשרות נוספת: פנייה לביטוח הלאומי

במקרים מסוימים, ובכפוף לקריטריונים ברורים, קיימת אפשרות לפנות למוסד לביטוח לאומי כדי שייקח על עצמו את תשלום דמי המזונות.

חשוב להדגיש: אין מדובר בזכות אוטומטית, ויש לבדוק כל מקרה לגופו בהתאם לתנאים שנקבעו בחוק. הביטוח הלאומי איננו מהווה חלופה ללשכה להוצאה לפועל, והוא פועל מנסיבות סוציאליות שונות.

כמו-כן, הביטוח הלאומי איננו מחויב לשלם את גובה דמי המזונות שנפסקו על-ידי בית המשפט.

בשל המורכבות והניואנסים של ההליך – החל משאלת הזכאות ועד לאופן הפנייה והאישורים הנדרשים – מומלץ להתייעץ מראש עם עו"ד הבקיא בתחום, שיידע לבדוק את ההתכנות המשפטית ולהכווין לתהליך המתאים ביותר. נסכם ונאמר כי כל מקרה הוא לגופו.

אל תוותרי על הזכויות שלך ושל ילדייך

תשלום המזונות הוא עוגן כלכלי חשוב – ולעיתים קריטי – עבור קיומו של התא המשפחתי.

המדינה מעמידה כלים משפטיים נרחבים כדי לאפשר לאימהות לגבות את המגיע להן לפי דין, אך חשוב לדעת להשתמש בכלים אלו נכון.

האם הגרוש התעכב מלשלם את מזונותיו באופן חד-פעמי? האם מדובר בדבר מה סיסטמטי שחוזר על עצמו מדי חודש בחודשו?

עלינו לבחון זאת בקפידה, ומכאן להחליט על הצעדים הנדרשים.

אסכם שבמקרים שבהם הגרוש אינו עומד בתשלום המזונות באופן עקבי הרי שלא מחכים עוד. פונים לעו"ד שמתמחה בדיני משפחה, בוחנים את הדרכים הקיימות – מהתראה ועד הוצאה לפועל (ובמקרים סוציאליים פרטניים, גם יכולים לשקול ולפנות לביטוח הלאומי).

בכל שאלה והתייעצות, אני מזמינה אותך להשאיר לי פניה באתר או ליצור עמי קשר טלפוני,

מירן שלג, משרד עורכי דין למשפחה וגירושין

שתף את המאמר