מה הם מזונות אישה בחוק הגירושין הישראלי?
תמונה של  מירן שלג

מירן שלג

עו"ד | נוטריון | גישור | בוררות

מה הם מזונות אישה בחוק הגירושין הישראלי?

גירושין אף פעם אינם קלים, ולצד האתגרים הרגשיים, ישנם היבטים משפטיים ופיננסיים רבים שיש לקחת בחשבון. אחת הסוגיות המרכזיות שעולות לעתים קרובות היא סוגיית מזונות אישה. מזונות אישה, נחשבים לחובה חוקית לפיה בן זוג עשוי להידרש להעניק סיוע כלכלי לגרושתו במהלך או לאחר גירושין. מטרתם העיקרית של דמי המזונות בכלל הן:

לטפל בפערים כלכליים שעלולים לנבוע מהליך הגירושין. למשל במקרים בהם בן הזוג היה המפרנס העיקרי ואשתו הייתה אחראית על כלכלת הבית וגידול הילדים; היא עלולה למצוא את עצמה, לאחר הגירושין, במצב כלכלי נחות. מזונות אישה נועדו לאפשר לבת הזוג להמשיך לחיות בהתאם לאותה רמת חיים לה הייתה רגילה בזמן היותה נשואה, וחשוב לציין כי מזונות אישה מקבלים עד לקבלת גט הפיטורין, משמע לאחר הגירושין האישה אינה זכאית לקבלת מזונות עבורה.

בישראל יש גישה ייחודית למזונות, תוך איזון בין מסורות דתיות בהתייחס לחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין) תשי"ג 1953 :

"שיפוט אגב גירושין
3. הוגשה לבית דין רבני תביעת גירושין בין יהודים, אם על ידי האישה ואם על ידי האיש, יהא לבית דין רבני שיפוט ייחודי בכל ענין הכרוך בתביעת הגירושין, לרבות מזונות לאשה ולילדי הזוג.

שיפוט בענייני מזונות
4. הגישה אישה יהודייה לבית דין רבני תביעת מזונות, שלא אגב גירושין, נגד אישה היהודי או נגד עזבונו, לא תישמע טענת הנתבע שאין לבית דין רבני שיפוט בעניין."
והתייחסות לעקרונות המשפט המודרני החוק לתיקון דיני משפחה (מזונות) תשי"ט-1959:

"מזונות לבן-זוג
2. (א) אדם חייב במזונות בן-זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, והוראות חוק זה לא יחולו על מזונות אלה.
(ב) אדם שאינו יהודי או מוסלמי או דרוזי או חבר אחת העדות הדתיות המפורטות בתוספת הראשונה לפקודת הירושה, או שלא חל עליו דין אישי, חייב במזונות בן-זוגו, והוראות חוק זה יחולו על מזונות אלה."

במאמר נבדוק מי תהא זכאית למזונות אישה, כיצד הם מחושבים ואילו גורמים משפיעים על החלטת בית המשפט.

התחשבות בהכנסות של בן-זוג

2א. על אף האמור בחוק שיווי זכויות האישה, תשי"א-1951, בקביעת מידת המזונות שאדם חייב לספק לבן-זוגו רשאי בית המשפט להתחשב בהכנסותיו של בן הזוג מעבודה ומנכסים, ואם ראה לנכון – גם מכל מקור אחר."

בעת קביעת מזונות אישה, שוקל בית המשפט כמה גורמים מרכזיים הכוללים את משך הנישואין, רמת החיים שנקבעה במהלך הנישואין, גילו ומצבו הבריאותי של כל אחד מבני הזוג, יכולת ההשתכרות שלו, וכל הקרבה בקריירה שהועלתה על ידי מי מהצדדים.

אם נחזור לדוגמא שהנחנו לפתחכם בראשית המאמר, כשהאישה עוזבת את מקום עבודתה על מנת להשקיע את זמנה ומרצה בגידול הילדים וטיפוח הבית – בית המשפט עשוי לקבוע כי היא זכאית לקבל תמיכה זו.

המסורת מול המשפט האזרחי

על פי ההלכה היהודית מחויבים הבעל לפרנס את האישה "שארה, כסותה ועונתה לא יגרע"; זהו חיוב הלכתי המוטל על הגבר כלפי אשתו. כשהכוונה ב "שאר" – היא מזונות, כסותה – מלבוש . זוהי נקודת המבט של בתי הדין הרבניים. בתי המשפט האזרחיים, קרי בית המשפט לענייני משפחה, שמטפלים יותר ויותר בענייניי מזונות, נוקטים בגישה ניטרלית יותר, תוך התמקדות בפערים כלכליים בין הצדדים ולא במגדר בלבד.

קביעת גובה המזונות ותקופת התשלום

לשם קביעת גובה מזונות אישה, מתחשבים בתי המשפט במספר גורמים דוגמת כמה זמן נמשכה תקופת הנישואין, האם יכול המשלם אכן לספק את אותה תמיכה ורמת חיים לה הורגלה האישה במהלך שנות הנישואין, צרכיה הכלכליים הכלליים של האישה, עד כמה תרמה האישה לקידום הקריירה של בן זוגה, גילם ובריאותם של שני בני הזוג ועוד.

תקופת תשלום דמי המזונות והתמיכה באישה יכולה להיות זמנית או קבועה עד מתן גט הפיטורין ע"י בית הדין הרבני , כשלעתים קרובות ניתנת תמיכה זמנית במהלך הליך הגירושין לכיסוי הוצאות מידיות.

התייעצו עם משרדנו

מזונות אישה נועדו להבטיח שוויון במהלך הליך הגירושין. מזונות אישה דורשים ייצוג משפטי בין אם אתם בצד המבקש לעמוד על זכויותיו לקבלת מזונות האישה ובין אם אתם בצד המבקש לבחון אם חלה עליו החובה לשלם מזונות אישה.

ליווי צמוד של מומחה לענייני גירושין יכול להשפיע באופן ניכר על קביעת דמי מזונות האישה. על-כן, בכל שאלה והתייעצות בנושא זה, השאירו פניה באתר, או צרו עמנו קשר טלפוני/ בוואטסאפ.

שתף את המאמר