איזון משאבים וחלוקת רכוש

מהו הכלל לחלוקת הרכוש בין בני זוג? איזה נכסים ו/או רכוש לא יכללו במסגרת איזון המשאבים? מתי בית המשפט יורה על חלוקה לא שיווניות שאינה מחצית מהרכוש לכל אחד? וכיצד בית המשפט מתמודד עם הברחת רכוש? 

חלוקת רכוש ע"פ חוק יחסי ממון ואיזון משאבים

חוק יחסי ממון מתייחס לבני זוג שנישאו לאחר ה- 1/1/1974. בסעיף 5(א)  לחוק יחסי ממון  קבוע  הסדר איזון המשאבים, והוא הקובע את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג נשואים עם פקיעת נישואיהם עקב גירושין או מוות של אחד מבני הזוג.  

על פי ההסדר, עם פקיעת הנישואין מחולק שוויו של כלל הרכוש המשותף, החובות והזכויות, חסכונות, יתרות חובה, הלוואות, קופות גמל, קרנות השתלמות, מוניטין עסקי וכו' בין בני הזוג באופן שווה – מחצית לכל אחד , אלא אם כן קיימות נסיבות מיוחדות בגינן בית המשפט הורה אחרת, כלומר חלוקה לא שוויונית.

אופן ביצוע ההסדר כמפורט לעיל, מתבצע בהערכת שווי לכל נכסיהם של בני הזוג, כולל נכסים משותפים ונכסים השייכים לכל אחד לחוד. הערכה זו נערכת על ידי אקטואר מוסמך אשר בודק את כל הזכויות והחובות ומאזן את כל נכסי בני הזוג. ככל וקיים הפרש לטובת אחד מבני הזוג, הוא ישלם לבן הזוג השני את גובה ההפרש באמצעות מתן זכויות בנכס או תשלום כספי.

איזה נכסים ו/או רכוש לא יכללו במסגרת איזון המשאבים?

חוק יחסי ממון קובע, כי ישנם סוגי רכוש שלא נלקחים בחשבון במסגרת הסדר איזון המשאבים. לדוגמא: רכוש שניתן לבן או בת הזוג במתנה, רכוש שהיה שייך לבן או בת הזוג לפני הנישואין, קצבאות זקנה, וכן קצבאות המשולמות לאחד מבני הזוג כתוצאה מתאונה או דמי נכות. רכוש נוסף שלא נלקח בחשבון במסגרת איזון המשאבים, הוא רכוש שבני הזוג הסכימו ביניהם בכתב, שלא יילקח בחשבון, זאת ככל ובני הזוג ערכו הסכם יחסי ממון כלומר, הסכם שנחתם בין בני הזוג לפני הנישואין או במהלכם, במסגרתו מסדירים בני הזוג את אופן חלוקת הרכוש המשותף שלהם ביום הפרידה. במסגרת הסכם זה  יכולים בני הזוג  לקבוע הסדר אחר ולשנות את הסדר איזון המשאבים הקבוע בחוק יחסי ממון, אך יש לאשר הסכם זה וליתן לו נפקות משפטית. אם ההסכם נערך לפני מועד הנישואין, יש לעשות זאת מול נוטריון מוסמך ו/או בפני בית המשפט, ואם לאחר הנישואין, אישור ההסכם ייערך מול בית המשפט.

מתי בית המשפט יורה על חלוקה לא שיווניות
שאינה מחצית מהרכוש כל אחד?

בסעיף  8(2) לחוק יחסי ממון, מצוי החריג לכלל של חלוקה לא שיווניות בין בני זוג, והוא מקנה לבית המשפט את הסמכות לסטות מן הכלל שקובע שכל הרכוש בין בני הזוג יחולק באופן שווה מחצית כל אחד. 

המחוקק קבע בסעיף זה, כי בנסיבות מיוחדות המצדיקות זאת יכול בית המשפט לקבוע שאיזון כל הנכסים או חלק מהם לא יהיה מחצית אלא חלוקה אחרת כגון: 60%-40%, 70%-30% וכו'.

ההלכה הפסוקה קובעת כי סטיה מהכלל הקבוע בסעיף 5 (א) לחוק יחסי ממון יהיה באופן זהיר. כאשר ישנם מקרים בהם חוסר האיזון בולט ומיוחד, ובטח שלא  בנקל, ישללו זכויותיו הקנייניות של מי מבני הזוג ויוענקו לאחר.

יודגש כי הנטל להוכיח נסיבות מיוחדות יוטל על מי שטוען כי יש לבצע חלוקה לא שוויונית, ולא כל נסיבה תחשב כנסיבה מיוחדת. הפסיקה מונה רשימה לא סגורה של נסיבות מיוחדות, ומספר כללים עיקריים לפיהם ישתמש בית המשפט בסמכות לחלק את הרכוש באופן שאינו שוויוני בין בני הזוג בעת הפרידה ואלו הם:

  • נסיבות שעניינן פער כלכלי גדול בין הצדדים.
  • נסיבות המצביעות על אי שוויון ברור בנכסים שנצברו לאחד הצדדים, כמו ירושות ומתנות שאינם נכללים באיזון המשאבים, או מצב שבו אחד הצדדים בוחר להכליל את הירושות והמתנות שקיבל לרכוש המשותף, ואילו השני מסרב.
  • תלות כלכלית כגון הברחת רכוש, אלימות פיזית קיצונית, ונסיבות שעניינן התנהגות הצדדים. הכוונה למקרים בהם בית המשפט נוכח כי מתקיימת תלות כלכלית של אחד מבני הזוג בבן הזוג השני, אזי אלו יכולים להוות נסיבה שבית המשפט ישקול לצורך חלוקה לא שוויונית של הרכוש. כמו כן, ישנם מקרים בהם אחד מבני הזוג מפתח קריירה והוא זה שמכלכל את התא המשפחתי, בעוד בן הזוג השני מאפשר לו את פיתוח הקריירה על ידי כך שהוא מוותר על פיתוח הקריירה האישית שלו, ועסוק בדאגה לצרכי הבית. במצב כזה בית המשפט רשאי לחלק את "נכסי הקריירה" אותם צבר בן הזוג שפיתח קריירה, או לחלק באופן לא שוויוני את מסת הנכסים הקיימת לבני הזוג. בית המשפט פועל באופן זה במטרה לאזן את הרכוש בין הצדדים בצורה שתיתן נקודת זינוק גבוהה יותר לצד התלוי כלכלית בבן זוגו, וזאת כדי להקל עליו להתחיל את חייו החדשים לאחר הניתוק הכלכלי.
  • הברחת רכוש – לא פעם אחד הצדדים מבריח בתקופת החיים המשותפים רכוש משותף ומעלים נכסים משותפים מהתא המשפחתי, וזאת במטרה ליצור לעצמו יתרון בעת חלוקת הרכוש. הדרכים יכולות להיות מגוונות כגון הסתרת נכסים וחפצים יקרי ערך, הסתרת חשבונות בנק, החזקה של כספים או מניות בחו"ל, הלוואות פיקטיביות, עסקאות מתנה פיקטיביות, יצירת הפסדים פיקטיביים בעסק המשפחתי, העברת בעלות פיקטיבית וכדומה. 

כיצד בית המשפט מתמודד עם הברחת רכוש ?

ניתן לנסות למנוע את הברחת הרכוש באמצעות צווים לגילוי מסמכים, צווים למניעת דיספוזיציה, צווים לעיקול זמני ועוד. יש לציין כי במקרה שבו אחד הצדדים הצליח להבריח רכוש מסוים מתוך התא המשפחתי, בית המשפט מוסמך "לרפא את העוול" שנוצר באמצעות סעיפים 7 ו- 8 לחוק יחסי ממון.

סעיף 7 לחוק יחסי ממון מרחיב את בסיס איזון המשאבים, כך שבית המשפט יהא רשאי לראות בנכס שהוברח רכוש משותף, להחיל עליו את החוק ולחלקו בין בני הזוג באופן שווה. סעיף 8 לחוק יחסי ממון קובע חלוקה לא שווה של הרכוש, אך זה תלוי בהיקף הרכוש שהוברח וכו'.  

ענייני רכוש וחלוקת רכוש בין בני זוג, הם עניינים המצריכים ידע וניסיון רב. לכן, אם אתם נמצאים בהליך גירושין, המהלך הנבון ביותר שכדאי לעשות הוא לפנות לעורך דין העוסק בתחום דיני המשפחה, רק ייצוג משפטי  נכון ומדויק יוכל למקסם את הזכויות להן אתם זכאים במהלך הגירושין ובפרט בהליכים הנוגעים לחלוקת הרכוש המשותף. לעו"ד מירן שלג, ניסיון רב של שנים רבות  בתחום זה ואין ספור הצלחות .

הישגים משפטיים

פסקי דין
0 +
לקוחות מרוצים
0 +
עסקאות מכר
0 +