כאשר בני זוג ולהם ילדים משותפים מחליטים להיפרד ולפרק את התא המשפחתי, הרי שהתהליך כרוך בהיבטים רבים המוכרחים לקבל התייחסות פרטנית בהסכם הגירושין.
אולם מעבר להיבטים המשפטיים, ישנה חשיבות רבה להתנהלות רגישה ונכונה; כזו שתשמור על רווחתם של הילדים ותאפשר מעבר חלק ככל הניתן אל המציאות החדשה. התייחסות זו נכונה גם להורים שעתה צריכים להתרגל לאורח חיים שונה וללוח זמנים נהיר וברור המכתיב את זמני השהייה כמו גם פרוצדורות שונות אותן אתאר להלן.
חשיבות ההסכמה בין ההורים
אין זה משנה עד כמה הסכסוך בין בני הזוג מורכב, המלצתי הכנה היא שחיוני להפריד בין ההליך המשפטי לבין המשך הקשר ההורי.
הילדים זקוקים ליציבות ולתחושת ביטחון, ולכן רצוי ששני ההורים יפעלו במשותף כדי לקבוע הסדרים הוגנים וברורים. ככל שיצליחו להגיע להבנות מחוץ לכותלי בית המשפט, כך יפחיתו את המעורבות של גורמים חיצוניים בתהליך.
אוסיף ואומר כי בית המשפט איננו רואה בעין יפה את השימוש בילדים ככלי ניגוח ונקם. במידה ותימצאו כמי שמנסים להרע את תנאיו של ההורה השני, או למשל להתעקש על זמני שהות שווים ולו רק למען הפחתת מזונות הילדים, הרי שהדבר עלול במידה רבה להיות בעוכרכם.
הסדרת משמורת וזמני שהות
חלוקת האחריות ההורית לאחר הגירושין איננה נוגעת רק לחלוקת הזמן הפיזי עם הילדים, אלא גם לשמירה על רצף חינוכי ורגשי.
הדרך האידיאלית להסדרתו של הנושא היא באמצעות הסכם מסודר, הכולל התייחסות לאופן קבלת ההחלטות ההוריות, חלוקת זמני שהות, וכן נושאים כגון חינוך, חוגים ובריאות.
על אף שמרבית המידע בתחום הגירושין נוטה להדגיש את הסכסוך ואת המחלוקת בין ההורים, אציין שגם אם יש ביניכם הסכמות, וגם אם הגירושין נעשים בחברות טובה ובהדדיות מלאה; אל לכם להותיר 'שטחים אפורים' בהסכם.
זכרו שאינכם עוד מקיימים אורח חיים משותף, וחשוב להסדיר מנגנון ברור ונהיר לכול. אם תחליטו ביניכם לבין עצמכם על הסדרים לאחר ההסכם, מה טוב. אולם הסכם נועד להשתית מנגנון.
כל עו"ד גירושין וכל מגשר/ת יבקשו לשלב בתוך הסכם הגירושין סעיפים רבים ככל הניתן שאינם מותירים לאף הורה 'לפרשן' דבר מה מסוים. שמרו על קו אחיד והגיעו להסכמות.
מה קורה כאשר אין הסכמה?
במקרים שבהם ההורים אינם מצליחים להגיע להסכמות בנוגע לטובת ילדיהם, ייתכן שלא יהא מנוס והנושא יעבור להכרעת בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
כאשר הדבר קורה, בית המשפט עשוי להיעזר במומחים כגון עובדים סוציאליים / פסיכולוגים כדי לקבל תמונה ברורה יותר על טובת הילד.
יש להדגיש: במידה והנושא עובר להכרעתו של בית המשפט, לא בהכרח שהחלטתו תיטיב עמכם ועם רצונותיכם. יהיה צד שירגיש שיצא מופסד מן ההליך המשפטי. זאת מבלי שנתייחס למשאב הזמן והכסף.
האם הילדים נדרשים להשתתף בהליך?
ככלל, המערכת המשפטית שואפת להגן על הילדים ולמנוע מהם מעורבות ישירה בסכסוך בין הוריהם. יחד עם זאת, במקרים מסוימים, ייתכן שהילדים המשותפים יתבקשו להביע את דעתם במסגרת פגישה עם עובד סוציאלי / גורם מקצועי אחר.
בגילאים צעירים, הרי שהדבר תלוי במידת בגרותו של הילד. יצוין כי פגישות אלו נעשות בסביבה המותאמת לגיל הילד, מחוץ לכותלי בית המשפט, תוך מאמצים ניכרים לשוחח עמו באווירה נעימה ונוחה ככל האפשר.
מדוע מומלץ להיעזר בעורך דין גירושין ומשפחה?
גירושין עם ילדים מעלים סוגיות משפטיות ורגשיות כאחד. סוגיות אלו דורשות התייחסות מקצועית וכן את היכולת לשקף לכל אחד מן הצדדים את ההשלכות והמשמעויות של כל החלטה והסדרה בין הצדדים.
התייעצות עם עורך דין מיומן תוכל במידה רבה לעזור להורים להבין את האפשרויות המשפטיות העומדות בפניהם, לגבש אסטרטגיה נכונה, ולהימנע מטעויות שישפיעו שנים רבות קדימה.
בסופו של דבר, תהא עוצמת הסכסוך אשר תהא, הדרך הנכונה להתגרש כאשר יש ילדים משותפים, היא לבחור בהתנהלות שקולה ומודעת, תוך שמירה על יציבותם הרגשית והפיזית.
יעוץ משפטי מקצועי, בשילוב עם תקשורת בין ההורים, יכול להפוך את התהליך למהיר יותר ונכון יותר לכל הצדדים המעורבים.
בכל שאלה והתייעצות ניתן ליצור קשר עם משרדי,
מירן שלג – עורכת דין לדיני משפחה וגירושין