גירושין הם אירוע משנה חיים המשפיע על עולמם הרגשי של הילדים ולא רק על בני הזוג המעורבים. המושג "מדור" מתגלה כמרכיב מכריע במתן מענה לצרכי הדיור של ילדים במהלך ואחרי פרידת הורים. המונח "מדור" מגלם יותר מסתם קורת גג, אלא מכיל בתוכו את הביטחון הפסיכולוגי והרגשי שסביבה ביתית יציבה מספקת לילדים בתוך סערת הגירושים.
מה זה "מדור" ומה כוללים דמי מדור
כאשר הורים בוחרים לחיות בנפרד, בין אם בגלל גירושין או נסיבות אחרות, חשוב להמציא מענה ראוי לצרכי הדיור של ילדיהם. המונח המשפטי "מדור" מתייחס ספציפית לדרישות הדיור הללו.
כוונת ה"מדור" להקיף ולהכיל את חובתם של ההורים לדאוג לדיור מתאים לילדיהם בעקבות הפרידה. עיקרון המדור מבוסס על ההכרה כי הילדים צריכים להמשיך ולחיות ברמת חיים דומה לזו בה חיו לפני פרידתם של הוריהם, ולפני שהם עברו להתגורר בנפרד.
כיום, שני ההורים חולקים את האחריות לספק סביבת מגורים בטוחה ויציבה השומרת על סטנדרט זה.
דמי מדור כוללים את כל ההוצאות הקשורות ישירות למגוריו של הילד/ה, לרבות:
- תשלומי שכירות או משכנתא
- ארנונה
- עלויות שירות – מים, חשמל, גז, אינטרנט, תשלומי וועד הבית – שירות אינטרנט
- כל הוצאות נוספות הקשורות לדיור המיטיבות עם הילד/ה כמו תחזוקה, שיפוצים ועוד
דמי המדור מהווים חלק מתשלום המזונות, מאחר והם נותנים מענה לאחד הצרכים הבסיסיים ביותר של הילדים – קורת גג ראויה.
מבחינה היסטורית, נטל דמי המדור נפל אך ורק על האבות. פסיקה משמעותית של בית המשפט בשנת 2017 קבעה גישה שוויונית יותר. לפי פסיקה זו, מרגע שילד מגיע לגיל 6, שני ההורים מקבלים אחריות משותפת על תשלומי המדור ובכפוף לזמני השהות שנקבעו בין ההורים ( 40-60 או 50-50 וכו') . פסיקה חשובה זו משקפת שינויים חברתיים רחבים לקראת הכרה באחריות הורית משותפת ללא קשר למגדר, כשהיא מכירה בכך שלשני ההורים מחויבות כספית לצרכי הדיור של ילדיהם, תוך התחשבות בגורמים כגון הסדרי משמורת, הכנסה בהתאמה, והצרכים הספציפיים של הילדים. המעורבים בעת קביעת החלוקה המדויקת של עלויות אלו.
כיצד נקבעים תשלומי מדור?
כאשר הורים לילדים מחליטים להתגרש, קובעת המערכת המשפטית אחריות להורה שאינו משמורן על פי חוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי"ט-1959. לספק תמיכה כלכלית לילדיהם – מזונות ילדים:
מזונות לילדים קטינים
3. (א) אדם חייב במזונות הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן-זוגו לפי הוראות *הדין האישי החל עליו, והוראות חוק זה לא יחולו על מזונות אלה.
(ב) אדם שאינו חייב במזונות הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן-זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, או שלא חל עליו דין אישי, חייב במזונותיהם, והוראות חוק זה יחולו על מזונות אלה.
מזונות קטין
3א. (א) אביו ואמו של קטין חייבים במזונותיו.
(ב) בלי להתחשב בעובדה בידי מי מוחזק קטין יחולו המזונות על הוריו בשיעור יחסי להכנסותיהם מכל מקור שהוא.
*דין אישי החוק לתיקון דיני משפחה אינו חל על יהודים, מוסלמים, ושאר העדות הדתיות אשר הוכרו בתקופת המנדט. להם יש "דין אישי"
אך למזונות ילדים אין רק תעריף קבוע והם מורכבים מכמה וכמה רכיבים שמטרתם להעניק להיבטים שונים של רווחת הילדים מענה הולם. דמי המדור שנועדו במיוחד לצורך כיסוי הוצאות הדיור והבטחת מקום מגורים בטוח ומוגן. חישוב דמי המדור הוא על פי סולם מדורג המבוסס על גודל המשפחה:
- אם יש ילד אחד, האב נדרש להפקיד 33% מדמי השכירות או המשכנתא החודשיים.
- אם יש שני ילדים, אחוז זה עולה ל-40%.
- עבור שלושה ילדים, עולה תשלום דמי המדור ל-50%.
למרות האמור לעיל והכי חשוב בעניינו – על מנת לחשב את תשלומי המדור נבדקים סעיפים עיקריים: חלוקת זמני ההורות, פערי השכר בין הצדדים והשכר הפנוי, העלות השוטפת של הוצאות עבור המגורים כולל הוצאות שכירות משכנתא וכו'. בית המשפט יבחן את תנאי המגורים וההוצאות הקשורות לדירה שבה שוהה הילד, ויקבע אם קיים צורך אובייקטיבי להגדיל או להקטין את דמי המדור.
האם ניתן להימנע מתשלום דמי מדור
בנסיבות מסוימות, ניתן שלא ייפסק דמי מדור, מתוך רצון של המערכת לשמור על הגינות מרבית כשהיא מכירה באפשרות של מצבים משפחתיים:
1. הסדרי הורות שווים
יישום הסדר משמורת משותפת וזמני שהות שווים שבו הילדים חולקים את זמנם באופן שווה בין שני משקי הבית מייתר את הצורך בדמי מדור. במשמורת משותפת גם כך מוטלת על כל אחד מההורים, באופן טבעי האחריות הכלכלית על הילדים בזמן ההורות שלו.
במצב בו שני ההורים מכסים ישירות את הוצאות הטיפול בילדים כשהילדים בטיפולם פוחת הרציונל שמאחורי העברת דמי מדור. חשוב אך לציין כי קיימים גורמים נוספים בגינם עדין עשויים להידרש לתשלום דמי מדור גם במקרים בהם המשמורת משותפת כמו במקרים בהם ישנם פערי הכנסה משמעותיים בין שני ההורים, על מנת להבטיח רמת חיים עקבית לילדים. לעתים בתי המשפט מתעקשים על כך שילדים מתחת לגיל שש זכאים לדמי מדור גם לעת משמורת משותפת, או מקרים מיוחדים אחרים.
2. הוצאות דיור מינימאליות או שאינן קיימות
בית המשפט עשוי להפחית את דמי המדור או אפילו לוותר עליהם במקרה בו ההורה מוכיח כי הוא מתגורר עם הוריו, חי בדירה שהיא בבעלותו ואינו נדרש בתשלום משכנתא או שכירות.
אם בית המשפט משוכנע שאכן ההוצאות זניחות על מדור הילדים הוא יוותר עליהם ולא יפסוק דמי מדור מתוך הכרה שהם נועדו לתת מענה לעלויות ממשיות שבגידול הילדים.
3. מעבר מגורים של הילד
במקרים בהם הילד כבר לא גר עם ההורה המשלם את תשלומי המדור או אם הילד עבר לגור עם ההורה השני, יכול להיות שתשלום המדור יפסק או יתעדכן בהתאם למצב החדש.
סיכום
דמי מדור הם חלק מתשלום המזונות, מאחר והם נותנים מענה לאחד הצרכים הבסיסיים ביותר של הילדים- קורת גג ראויה.
דמי מדור נקבעים על פי דירוג קבוע ועל פי מספר הילדים אך אינו מקל ראש ומתייחס גם למצב הפיננסי של ההורים וצרכי הילדים לעתים ניתן להפסיק את תשלום דמי המדור בהתאם לנסיבות.
בכל שאלה והתייעצות עם עו"ד גירושין ומשפחה, אני מזמינה אתכם ליצור עמי קשר,
עורכת דין מירן שלג.