גירושין כך מתחילים

הצעד הראשון לקראת הליך גירושין הינו צעד משמעותי ויש לו השלכות רבות על חייך. זה "מסע" שמתחיל קודם בהחלטה להתגרש ואח"כ בבחירת עורך דין מתאים. כשם שלא היית פונה בפציעה ברגל לרופא עיניים, חיוני ואף הכרחי לבחור בעורך דין שמומחיותו בדיני משפחה, יש לו הצלחות וניסיון רב בניהול תיקי גירושין, 

לייעוץ הראשוני  יש תפקיד מרכזי בתחילת התהליך. חיוני להעריך האם הערכים והאסטרטגיות של עורך הדין מתאימים לאלו שנחוצים לך, בהתחשב באישיות הייחודית ובדינמיקה המשפחתית שלך. בנוסף, חשובה לא פחות הנגישות והזמינות של עורך הדין; עו"ד לגירושין נדרשים להיות קשובים לצרכים שלך, לתת מענה מיידית לשאלות ותהיות ולהכיל פגישות בזמן שנוח לך. 

למה לצפות מפגישת הייעוץ?

לפגישת הייעוץ הראשונית יש משמעות עצומה. לעתים קרובות היא משמשת כשיחה המרכזית והחשובה ביותר בתהליך הגירושין שלך. רצוי להביא עמך מלווה תומך, בין אם זה בן משפחה או חבר קרוב. הנוכחות שלהם לא רק מספקת חיזוק רגשי אלא גם מבטיחה שפרטים מכריעים שנדונו במהלך הפגישה לא יפלו בין הכיסאות בתוך העוצמה הרגשית. במקרים בהם מתעוררת תחושת מצוקה, מישהו לצידך יכול לעזור לשמור על פרספקטיבה מאוזנת.

במהלך הייעוץ, לאחר שסיפרת את העובדות לעורך הדין, יינתן ייעוץ ראשוני לגבי הזכויות והחובות המשפטיות שלך בהליך הגירושין, וכן הסבר מקיף על כל התהליך תוך התייחסות להיבטים משפטיים ואישיים כאחד. בנוסף, תינתן הדרכה לגבי אסטרטגיות תקשורת יעילות, ועניינים רלוונטיים אחרים. כמו כן, תיבנה אסטרטגיה מותאמת אישית המותאמת לנסיבות הספציפיות שלך, כולל בחירת ערכאה מתאימה – בין אם זה בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה. לבסוף, יידונו הסדרי שכר הטרחה, תוך הקפדה על שקיפות ובהירות לגבי העלויות הכרוכות בכך.

היכן מגישים את התביעות המשפטיות לרבות את תביעת הגירושין ?

אחת ההחלטות הראשונות שיש לקבל היא איפה לפתוח את ההליכים המשפטיים. האם בבית דין רבני או בבית דין לענייני משפחה? לבחירה זו השלכות משמעותיות על המשך ניהול ההליכים המשפטיים בנושאי רכוש, נושאים כלכליים, זמני השהות, מזונות הקטינים וכו', שכן "מרוץ הסמכויות" בין שתי ערכאות אלו שריר וקיים. 

יש לציין כי ההליכים המשפטיים מתחילים בפתיחת הליך יישוב סכסוך בבית הדין הרבני או בבית משפט לענייני משפחה. הדבר מהווה הזדמנות לזוגות העוברים הליכי גירושין "לעקוף" סכסוכים בערכאות השיפוטיות ולשאוף למשא ומתן על פתרונות לעניינים המשפטיים הנובעים מפרידתם. עם הגשת הבקשה, יופנו הצדדים ליחידת הסיוע בצמוד לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני, בהתאם למקום  בו הוגשה הבקשה. 

בתהליך זה ישתתפו הצדדים המעורבים לכל היותר בארבעה מפגשי מהו"ת (מידע, הערכה ותיאום). במהלך פגישות אלו ישתדלו אנשי המקצוע מיחידת התמיכה להבחין בשורש המחלוקת בין בני הזוג, לזהות את הסוגיות הספציפיות של המחלוקת ולזהות את התחומים העיקריים של אי ההסכמה.

על מנת שבני הזוג יתנו צ'אנס אמיתי לגיבוש פשרה ביניהם אשר תוביל להסכם גירושין, יחול עיכוב הליכים של 45 ימים בתקופת פגישות המהו"ת. משמעות הדבר היא שחל איסור על הצדדים ליזום כל פעולה משפטית הנוגעת לענייני גירושין, לרבות חלוקת רכוש, מזונות אחריות הורית וזמני שהות קבועים. כל תביעה שתוגש כאמור תידחה על הסף, כאשר הערכאה השיפוטית תסרב לדון בה.

אולם, נדגיש כי בני הזוג יוכלו לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני במהלך תקופת עיכוב ההליכים אך ורק בבקשות לסעדים זמניים, אשר נועדו לשמור על המצב הקיים ביניהם או לתת סעד דחוף הנדרש למי מהם כגון מזונות דחופים, הסדרת קשר עם קטין, שמירת מצב קיים וכדומה.

בסיומו של התהליך, במידה ובני הזוג הגיעו להסכמה במסגרת יחידת הסיוע, הם יגישו את הסכם הגירושין לאישור בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. זה יעניק לו תוקף של פסק דין. במקרים בהם הצדדים לא הגיעו להסכמה, הם עשויים לבחור לפנות לגישור פרטי או לפנות לערכאות משפטיות כדי לנהל את ההליכים המשפטיים. 

בעניין זה נציין, כי הצד אשר הקדים והגיש את הבקשה ליישוב סכסוך ראשון, לו ניתנת הזכות תוך 15 יום מסיום תקופת עיכוב ההליכים, לבחור לאיזו ערכאה להגיש את התביעות המשפטיות בעניינו. אם לא עשה כן, או הגיש רק חלק מן התביעות, רשאי הצד השני לבחור הוא לאיזו ערכאה יגיש את התביעות.  

כמובן, שהבחירה בגירושין בהסכמה היא לרוב התוצאה הרצויה והטובה ביותר לסיים את הסכסוך. הדבר כרוך בהגעה להסכמות באמצעות גישור או משא ומתן ישיר, ייעול התהליך ומזעור עלויות. הסכמים כאלה טומנים בתוכם היבטים שונים, לרבות אחריות הורית וזמני שהות בנוגע לילדים, חלוקת נכסים והתחייבויות פיננסיות, מה שמבטיח את סיום הסכסוך בצורה מהירה לשני הצדדים, תוך כדי מזעור נזקים להם ולילדים. 

לאחר ניסוח וחתימת הסכם הגירושין, הוא עובר בדיקה של הערכאה המשפטית המתאימה לאישור ההסכם. עם מתן תוקף של פס"ד להסכם הגירושין, מסתיים הליך אישור הסכם הגירושין ולאחר מכן הצדדים יגישו בקשה בהסכמה למתן "גט" בבתי הדין הרבניים.

גישה אסטרטגית לניווט בתהליך הגירושין

ניהול משברים יעיל הוא חיוני כאשר מתמודדים עם תהפוכות משפחתיות. פנייה להכוונה מקצועית מאפשרת גישה מובנית לניהול המשבר, ומבטיחה שאינך לבד. במידת הצורך, ניתן לספק המלצות לאנשי מקצוע נוספים כגון מטפלים או חוקרים פרטיים, ולכוון אותך למשאבים הטובים ביותר המתאימים לצרכים שלך. נקיטת צעדים יזומים לניהול המשבר משרה תחושת שליטה, ומאפשרת לך לשקול את ההזדמנויות והסיכונים הגלומים במצבך. לאורך תהליך זה, ניתנת עדיפות לשמירה על האינטרסים שלך ולמיקסום הזכויות שלך, גם בתוך המהומה של המשבר עצמו.

פתרון למצב לא יקרה בן לילה. זה דורש סבלנות וגישה מכוונת. רוב האנשים שעוברים גירושין מבינים בסופו של דבר שזהו מסע טרנספורמטיבי – כזה שמשאיר אותם חזקים וממוקדים יותר. ביחד, ננווט את השלב המאתגר הזה, ונהפוך מצוקה להזדמנות, תוך כדי הקשבה, הכלה, סבלנות ויחס אישי.