אחריות הורית וזמני שהות עם קטינים

במסגרת הליך הגירושין, יכולים בני הזוג להגיע להסכמות הדדיות בנושא הרכוש הילדים מזונות וכדומה. אלו יעוגנו בהסכם גירושין  כאשר "דרך המלך" הינה הגעה להסכם גירושין כולל. כאשר לבני הזוג יש ילדים, סוגיית "המשמורת" והאחריות ההורית תעמוד במרכזו של ההסכם, ולבני הזוג יש את היכולת להחליט אודות האחריות ההורית של כל אחד מהם, וכן לקבוע את חלוקת זמני השהות עם הילדים.

מה המקור החוקי לקביעת האחריות ההורית בעניין הקטינים?

החוק הרלוונטי לעניינו הינו חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות התשכ”ב-1962. במילותיו של החוק לא מצוין המונח "משמורת". השימוש במילה הוא יציר הפסיקה בלבד.

בסעיף 15 לחוק נקבע כי: "אפוטרופסות ההורים כוללת את החובה והזכות לדאוג לצרכי הקטין, לרבות חינוכו, לימודיו, הכשרתו לעבודה ולמשלח יד ועבודתו, וכן שמירת נכסיו, ניהולם ופיתוחם וצמודה לה הרשות להחזיק בקטין ולקבוע את מקום מגוריו והסמכות לייצגו".

על פי סעיף זה, ההורים שניהם מחויבים בשיתוף פעולה ובהסכמה ביניהם בכל עניין הנתון לאפוטרופסות על הקטין (סעיף 18 לחוק), ואין משמעות לכך שההורה האחר לא מוגדר כמשמורן!

בשנת 2011 התכנסה ועדת שניט, שדנה בנושא חזקת הגיל הרך וטבעה מושג חדש: אחריות הורית משותפת. המונח "אחריות הורית" מתייחס למכלול הסמכויות והחובות שיש להורה כלפי ילדו. מכאן ששני ההורים נדרשים בכל עת לדאוג לצרכיו ולשלומו של ילדם. מושג נוסף שנכנס לשימוש הוא "חלוקת זמני השהות".

מכאן שהסכסוכים של בני הזוג על ההגדרה מיהו ההורה המשמורן, אינה רלוונטית עוד והתרוקן מתוכן, כאשר המגמה של בתי המשפט אינה לחלק "תארים והגדרות", אלא לקבוע את האחריות ההורית של כל אחד מבני הזוג כלפיי הקטינים.

משמורת משותפת או אחריות הורית?

כאשר בני הזוג אינם מגיעים להסכמות בנוגע לאחריות ההורית וזמני השהות של כל אחד מהם עם הקטינים, אין מנוס אלא להגיש תביעה לבית משפט לענייני משפחה, במסגרתה בית המשפט הוא זה אשר יכריע בסוגיה.

נשאלת השאלה, כיצד בית המשפט מקבל החלטה בתביעה זו? באמצעות הראיות המוגשות לו על ידי הצדדים, המעידות על טיב הקשר של כל אחד מהם עם הילד, המסוגלות ההורית, סביבת הגידול הטובה לילד, היכולת והזמן שלו להיות עם הקטינים, המענה שבאפשרותו לתת לצרכים הפיזיים הרגשיים של הקטין והיכולת לטפל בו ולספק לו את צרכיו.

כמו כן, בית המשפט מתבסס רבות על תסקיר הסעד המוגש לו על ידי עו"ס לסדרי דין אשר נפגש/ה עם הילד והוריו. לאחר שהוגשה המלצה מי מההורים לדעת העו"ס צריך להתמנות להורה העיקרי אשר הילדים ישהו עימו יותר בזמני שהות או שיומלץ כי יש מקום למשמורת משותפת בה הילדים ישהו אצל שני ההורים באופן שווה, יסיק בית המשפט על סמך כל אלו מהי טובת הילד ויכריע בתביעה.

עקרון טובת הילד מהו?

העקרון המנחה בתביעות בנוגע לזמני שהות עם הקטינים הוא טובת הילד, כאשר מדובר במכלול נתונים כפי שפורטו לעיל. בית המשפט נדרש להבין את מידת המסוגלות ההורית של כל אחד מהצדדים. משמעות הדבר היא מידת היכולת של כל אחד מהם לספק את הצרכים הרגשיים והחומריים לילד. בנוס, במסגרת עקרון טובת הילד נכלל גם הרצון האישי של הילד, שמקבל משקל משמעותי מאוד במסגרת החלטת בית המשפט, ובתנאי שהילד, מפאת גילו ומידת בגרותו, יכול להביע את דעתו באופן ברור והוא מבין את משמעות ההחלטה שעל בית המשפט לקבל.

איך בתי המשפט לענייני משפחה מתייחסים לסוגיה?

כיום  יותר ויותר שופטים בבתי המשפט לענייני משפחה נמנעים משימוש במונחים "משמורת" ו"הסדרי ראייה", ומשתמשים במקומם במונחים "אחריות הורית משותפת" ו"חלוקת זמני השהות".

המונחים הישנים של משמורת והסדרי ראיה נעלמו, ואנו רואים כי שופטים ופקידי סעד נוטים לתמוך בחלוקת זמני שהות שווים ככל האפשר, גם כאשר מעורבים ילדים מתחת לגיל 6, ואלו מדגישים את האחריות ההורית לשני ההורים, ואת העובדה שאף הורה לא ייקח או יבטל את זכותו של האחר בנוגע להחלטות אודות ילדיו. 

במשרד עו"ד ונוטריון מירן שלג אשר לה ניסיון של 20 שנה בתחום,  האני מאמין הינו כי כל הליך משפטי ובטח כזה שמעורבים בו קטינים, צריך להסתיים במהרה, תוך כדי מזעור הפגיעה בילדים, אנו נשמח לעמוד לרשותכם ולתת שירות איכותי ומקצועי תוך שמירת הזכויות שלכם, והכול כשטובת הילדים לנגד עינינו.

הישגים משפטיים

פסקי דין
0 +
לקוחות מרוצים
0 +
עסקאות מכר
0 +